Takamaz kendama

Alumínium kendama játék CNC esztergával

A kendama egy egyszerű, ügyességi japán fajáték, amely a szem és kéz koordinációt, koncentrációt, egyensúlyérzéket és reflexet fejleszti. Japánban a mai napig komoly sportnak számít. Általában fából készülnek ezek a játékok, de ezalkalommal a Takamaz megpróbálta alumíniumból legyártani.

A kendama felépítése

A kendama négy részből áll: a ken (középső pálca), kensaki (tüske), a tama (golyó), a sarado (keresztidom), az ito (madzag, ami a golyóhoz és a keresztidomhoz van erősítve). A játék lényege, hogy a középső pálca végén található tüskére kell a golyót felszúrni, vagy a keresztidom által kialakított mélyedésekbe beleejteni. A játék minden alkotóelemét Takamaz CNC esztergával gyártottak.

CNC esztergálás lehetőségei

A kézi vezérlésű esztergákkal ellentétben a CNC esztergák vezérlővel programozhatók. A vezérlőbe pontos adatokat lehet megadni, így a henger jellegű alkatrészek mellett könnyedén lehet gömb- és ívelt felületeket gyártani, mint például a kendama.
Ha több elemből áll a kész termék, a pontosság még nagyobb szerepet kap az egyes elemek gyártása során. A CNC esztergák lehetővé teszik, hogy tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz az elemek.

Az alumínium kendama gyártáshoz a vágási munkálatokat és körülményeket figyelembe véve külön programot írtak:

  • Méretek: majdnem pontosan ugyanakkora, mint a japán Kendama Egyesület által előírt verseny kendama
  • Anyag: alumínium A5052
  • Modell: XL-100 (XT-6 elődje)

Tekintettel arra, hogy a játék használata során az elemek ütköznek egymással játék közben, ezért egy átlátszó, folyékony lakkal vonták be, hogy védje a felületet. A kész terméket ezután narancssárgára festették, hiszen az a Takamaz színe.