CNC gépekkel forgácsolunk ugyan, de az értéket a kollégák viszik át a termékekbe

A vevőink számára előállított érték az valójában nem az általunk végzett, egyébként nagyon precíz anyagleválasztás. Számukra az érték az, ha a megrendelt termék, alkatrész tökéletes esztétikával, megfelelően azonosítva és csomagolva, beépítésre vagy további feldolgozásra készen kerül hozzájuk elkerülve a kellemetlen bizonytalanságot, hogy azzal esetleg további gondok lehetnek. Érték az is, ha az előre megbeszélt időben és módon kapják meg, vagy ha az általuk elvárt kommunikációs csatornán jelezzük a gyártás várható befejezését. Mindez lehetővé teszi számukra azt, hogy plusz energia és időveszteség nélkül végezzék a munkájukat, állítsanak elő valami értékeset az Ő vevőiknek.
Mindebből kiderül, hogy az egyébként nagyértékű, jól karbantartott és precíz gépeink önmagukban nem állítják elő azt, amire a vevőinkkel szerződünk.

Az előállított javak alapja a csapatunk, akik kollektív tudásuk, tapasztaltuk, és a köztük lévő kommunikáció által megteremtik azt az értéket, amit a piac is elismer.

A gépek és a kiegészítők a tudás értékké alakításának szükséges eszközei, amik nem lehetnek a szakmai kibontakozás akadályai, fejlődniük kell az egyéni és a csapat képességeivel. Igaz ez a forgácsoló eszközökre és az információs technológiára is. De a hozzáadott érték a kollégáim keze által kerül a vevőinkhez.

Vezetőként az is a dolgom, hogy az átadható tudást megoszthatóvá tegyem a kollégák között. Hogy ami tanítható, az oktatva legyen, ami gyakorolható, arra legyen lehetőség gyakorolni. Egy jól szervezett, következetesen felépített cégnél ez a fajta explicit tudás bent van a szervezetben, mindenki számára elérhető, és folyamatosan növekszik.

Nagyobb kihívás a tacit jellegű, nem átadható tudás megosztása. A szerepe ennek is hatalmas. Ez az, aminek a megszerzésére talán nincs is sikerrecept, hiánya mégis euro százezrekben mérhető. A jó vállalati kultúra, a dolgozók és vezetők egymást közti bizalma az, ami mégis lehetővé teszi ennek a tudásnak a megszerzését, és a termékekbe, szolgáltatásokba való beépülését.

cursor-cnc-a-csapat

A Cursor CNC-nél minden kommunikációs csatorna kétirányú. Minden dolgozónak van lehetősége jelezni az észrevételeit, a vezetők kötelessége pedig észrevenni a kimondásra nem kerülő problémákat is. Évente több közös főzés, kerékpározás és team munka segít felszínre hozni félreértéseket, problémákat, amik elhallgatása hosszútávon mérgező munkahelyi légkört teremtene.

Az egyedi gyártás nem tökéletesen szabályozható, nem egzakt módon leírható, különösen nem, ha szerelési műveletek is vannak a projektekben. Irányelvek, alapértékek és jól meghatározott célok tartják a helyes irányba a csapatot és a fejlődés folyamatát. Az elért eredmény, úgy az üzleti, mint a műszaki, nagyrészt azon múlik, hogy milyen kolléga kerül felvételre, milyen módon történik az integrációja, és sikerül-e az életszakaszonként változó személyes és szakmai céljaihoz igazítani a munkahelyi feladatait, felelősségét. Ez egy 15-20 fős cégnél is folyamatos felügyeletet, sok beszélgetést, közös szakmai és kötetlen programokat igényel.
A cég vezetőjeként saját feladatomnak és felelősségemnek érzem, hogy ezt a kihívást leküzdjem.

A képet Király Martin kollégánk készítette