Ismerje meg az OKUMA Genos M460-5AX gépünket

Kompromisszum nélkül, elégedetten

A Cursor CNC gyártási profilja elsősorban az egyedi- és kissorozat gyártás. A géppark kiválasztása is ennek megfelelően történt. A tény, hogy a legváltozatosabb kihívások megoldására kell felkészíteni a szervezetet, sejteti, hogy a géppark kiválasztása sem mentes minden kompromisszumtól. Sok tényezőt kell figyelembe venni: megmunkálási tartomány, fordulatszám, teljesítmény, merevség és a befoglaló méret. A munkák közti szerelés gyakori ebben a profilban, így a mellékidők csökkentésének minden lehetséges módja előnyt jelent. Én mégsem érzem hátrányát a forgó tengelyekkel szerelt gépnek.

A Okuma Genos M460 5AX a három tengelyes Genos gépekkel ellentétben japán gyártású és összeszerelésű gép. Ez önmagában nem kell, hogy minden feladatra megoldást jelentsen, és talán nem is jelent, de a kihívások leküzdéséhez jó kiindulási alapot jelentenek a gép egyéb műszaki jellemzői.
Az orsó fordulata 0-tól 15.000-ig terjed. . Ez elegendő tartomány nem vas fémek vagy kisebb átmérők alkalmazásához az esetek messze többségében. Az orsó megbízható működését három év gyártói, korlátozás nélküli garancia biztosítja. A 18kW-os teljesítmény leadásához pedig megfelelő stabilitást ad a 8,3 tonnás tömege. . De ezek száraz adatok. Jöjjenek a tapasztalataink.

Nincs megrovó tekintet

A gép munkatere kényelmesen hozzáférhető, a szerszámtár megmunkálás közben is elérhető a kezelő számára – ha nincs szerszámcsere adott időben – a vezérlő pedig azonos minden Okumán.  Egy felfogással és egy nullpontfelvétellel elindul a programfutás, és fut, amíg minden fizikailag elérhető felület megmunkálása meg nem történik. Az esetek jelentős részében az 5AX gépünkre kalkulált és számlázott beállási idő elegendő a munka elvégzéséhez. Így a kollégák felé semmilyen negatív visszajelzést nem adhatok. Pozitívat annál inkább!

Nincsenek kellemetlen kérdések, nincsen magyarázkodás.

A gép pontossága és stabilitása lehetővé teszi, hogy (kukoricamarók kivételével bizonyos esetekben) azonos technológiával dolgozzunk, mint három tengelyes társain. Soha nem tapasztaltunk fokozott szerszámkopást. A méretek is megfelelően alakulnak, ha emberi hiba nem történik. Az öttengelyes Okumán dolgozó kollégákkal töltjük ki a legkevesebb belső selejt jegyzőkönyvet vagy 8D riportot, mert a feltételek ideálisak arra a rugalmas és sokoldalú gyártásra, amiben mi jeleskedünk.

Az Okuma Genom M460 5AX 48 férőhelyes tárhelye lehetőséget teremt előre felkészülni több műszaknyi munkára. Mivel kevesebb felfogásban lehozható az alkatrész, a munkalap egyszerűbb, a kapacitáskalkuláció sem jelent plusz feladatot, és a gépek közt sem kell mozgatni a darabokat két felfogás között. Amennyivel magasabb az óradíja a gépnek, annyival rövidebb idő alatt le is jön a munka róla. Így az ügyfelek elérhető áron kapnak gyors gyártást, a csapatom pedig nagyobb mennyiségű munkát képes lefuttatni ezen a gépen.

Sipos Ádám

Cégvezető

cursor-cnc-bakonyi-sandor-februar
A képet Bakonyi Sándor kollégánk készítette